Saturday, June 7, 2014

"Cari samostalnog zivota" - intervju sa cimerom :)

Pozdrav svima iz australijske zime! :) Da bih se iskupila sto ste dugo cekali novi post, spremila sam jedno iznenadjenje za ovaj post. Ali, za pocetak, da krenemo sa novostima.

Vec mesec i po dana smo u nasem divnom stanu u South Yarra-i - naselju blizu centra grada, odlicno povezanim prevozom kako sa mojim fakultetom - Uni Melbourne u samom centru, tako i sa Veljkovim - Monash Unijem na periferiji. Ako se uzme u obzir blizina reke, Royal botanicke baste Melburna, Chapel St (bogate prodavnicama, kaficima i barovima, poput beogradskog bulevara), Prahran market-a (gde je uzivanje pazariti namirnice subotom uz live orkestar koji svira za sve kupce i prodavce), mislim da se naporna potraga idealnog stana isplatila. Po recima mnogih, nalazimo se u ekskluzivnom naselju!





Preseljenje je, zahvaljujuci nasim prijateljima - proslo bezbolno i brzo. Preneli smo sve prethodno kupljene stvari potrebne za zivot, narucili one krupnije iz IKEA-e (gde drugde naci jeftiniju varijantu prelepe ugaone sofe, koja se jos i otvara za potrebe ugoscavanja drugara koje ocekujemo da nas posete :)), raspakovali se i skucili...pa, za rekordnih dva dana. I tako su nas zivot i svakodnevica ovde mogli da pocnu.




Sve ovo zvuci savrseno, zar ne? Ali, doci do toga da mozete konacno da se opustite uz TV, internet, toplo tusiranje posle napornog radnog dana i mnoge druge stvari - zahteva odgovarajucu pretragu i angazovanje oko uvodjenja neophodnih tehnickih operacija u vas stan - struje, vode i telefonskog operatera. Bicu iskrena i reci da sam ovaj posao velikodusno ustupila mom decku. 
I tako stizemo do mog iznenadjenja. :D Da ja ne bih propustila neki detalj ili potreban savet, mislim da je najbolje da cujete sve iz prve ruke. Dakle, Veljko ce vas ukratko sprovesti kroz brdovit put obezbedjenja osnovnih stvari za zivot.

Veljko: "Krenucu pricu sa finansijama.. Obavezno treba proceniti kojim parama se raspolaze na mesecnom nivou, i kakve su vam mogucnosti za iznajmljivanje stana - cenovni raspon. Treba uzeti u obzir i ostale troskove zivota pored cene same kirije: 
- struja: oko $250 za tri meseca za jednosoban stan (dve osobe), 
- voda: $120 za tri meseca za jednosoban stan (dve osobe), 
- gas: nemamo gas, tako da za ovo nemam informaciju :)
(Cene usluga mogu da se nadju na sajtovima koji uporedjuju razlicite kompanije. Otkuca se adresa za uslugu koja vas zanima, i sajt vam izlista sve kompanije koje nude struju, vodu, gas i ostale sitne usluge, i cene razlicitih paketa. Treba proveriti i uporediti nekoliko ovakvih sajtova, jer vecina favorizuje odredjene kompanije. Takodje, angazovanje oko ovih usluga treba krenuti na vreme. Bar dve nedelje pre useljenja treba organizovati prikljucak za struju, vodu i gas, jer im obicno treba toliko da promene sa postojeceg prikljucka na vas novi prikljucak.)
- telefon - mobilni: izmedju $20-$60 mesecno (u zavisnosti od paketa; paket od $35-$40 je sasvim dovoljan za sve), 
- internet: $50-$120 mesecno, u zavisnosti od operatera, protoka i kolicine podataka (unlimited je oko $115)
**Sto se tice mobilnih i internet operatera to je duga prica... Ukratko, Telstra, Optus i Vodafon su najveci operateri, ali ima i mnogo manjih koji su jeftiniji, ali je usluga ogranicenija. Jedino ovi veliki operateri imaju 4G mobilni internet. I nemoguce je naci paket koji najbolje odgovara, tako da se pomirite sa cinjenicom da cete morate da platite malo vise, ako hocete da budete sigurni da imate dobru uslugu. Vreme cekanja za internet prikljucak moze da bude i do 3 nedelje, tako da i sa ovim pocnite na vreme. Takodje, uz internet pakete moze jeftino da se uzme TV dodatak i fiksni telefon.
Uz osnovni paket, dobijate 30ak besplatnih kanala (izuzetno dobrih), a ako zelite dodatne kanale HBO, History, muzicke razne i tako to - otvorite novcanik.
- hrana: izmedju $50-$100 nedeljno po osobi (u zavisnosti od toga koliko ste gladni! :))
Mi smo zakljucili da je ALDI prodavnica najjeftinija, i nalazi se pored Prahran marketa, koji je povoljan za meso i voce/povrce. Preko nedelje, ako nam zafale namirnice, svracamo i u supermarket - Woolworths.  

Po pitanju skrivenih troskova, njih uvek ima, tako da uvek citajte dobro svaki ugovor i detaljno se raspitajte o svakom mobilnom/internet/struja/voda/gas paketu koji se nudi. Uvek moze sve da se nadje, ne smeju da sakriju nesto od vas, tako da toga ne morate da se bojite, ali mogu vesto da "zature" informacije, pa ako ne pitate (ili ne nadjete sami).... Ovde ce svako sve da vam kaze, ali samo ako pitate!

Dodatno, pri placanju stanarine za prvi mesec u novom stanu, uvek treba da se ostavi i kapara u visini jedne mesecne stanarine.

Kada znate sve ove troskove koji mogu da vas zadese, onda znate i koji stan mozete da priustite.
Racuni se najcesce placaju tako sto ih vezete za vas bankovni racun (ili na kreditnu karticu), i suma sa racuna se automatski skida odredjenog dana u mesecu (Direct Debit). Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji nacin placanja racuna, jer ako se racun placa svakog meseca putem individualne uplate sa kreditne kartice, uzimaju dodatnih 2-3% na svaku uplatu. Servisi ce vas obicno upozoriti par dana pre nego sto vam uzme novac sa racuna. I zaboravite na papirne racune, sve je preko interneta. Mozete da trazite da dobijete papirni racun, ali i to se dodatno placa (obicno oko $2-$4 vise).

Za kraj, kada ste nasli odgovarajuci stan i obezbedili sve usluge, treba se preseliti...:) Mnoge kompanije za namestaj i belu tehniku nude dostavu (prakticno sve), ali dostava se cesto placa. Nije preskupo (oko $50-$90, u zavisnosti od udaljenosti), ali ako ima mnogo stvari da se prenosi sa razlicitih lokacija, mozda je jeftinije da iznajmite kola i sami pokupite sve u jednom danu. Mi smo vecinu stvari kupili u vec pomenutoj IKEA-i (koja je fenomenalna), i oni su nam za $50 dostavili sve na kucnu adresu sledeci dan (bez obzira koliko se stvari uzme, cena je uvek ista). 
Za prenos ostatka stvari, ako nemate prijatelje da vam pomognu sa prevozom (mi srecom jesmo imali), najjeftinije je da se iznajmi "Zip Car", ili obican Rent-a-car i polako sami da prenosite. Gradski prevoz je odlican, ali zna da bude guzva, i realno niko nema zivaca i vremena da vucara stvari po prevozu...:) Taxi je preskup, tako da ga izbegavajte, ako mozete.

Sada ste se uselili u vas novi stan i imate sve vase stvari kod vas i mozete da pocnete da uzivate. :)"

Eto dragi citaoci, nadam se da vam je moj specijalni gost bolje priblizio kako se snaci oko "rezije" i ostalih neophodnih stvari i usluga u stanu u Melburnu. Kao zadovoljni korisnik istih, odoh sada da uzivam uz dobar film koji se moze pogledati svake subote uvece na nekoj od lokalnih TV stanica! Do neke sledece avanture...ostanite uz nas! :)

P.s. Hvala mnogo ljudima i sajtovima koji objavljuju ovaj blog, trudicu se i dalje da napisem sto vise korisnih informacija koje ce, nadam se, pomoci nekim sadasnjim i buducim stanarima ovog prelepog grada i zemlje.


Korisni linkovi:



1 comment:

  1. If you are struggling to make social media work for you then you are not alone. Above 90% business owners are facing same dilemma, as the challenge of this industry is that, it is constantly changing.


    http://www.social-medias.com/

    ReplyDelete